1
september
2018

2 daags Blaasorkesten festival

“Op 1 en 2 september staat Ommen wederom op zijn kop”, zegt Martin Veurink van het Flater Pret Orkest. Dan organiseert het orkest namelijk het jaarlijkse blaasorkestenfestival. “Ook dit jaar hopen we weer een groot aantal orkesten te mogen ontvangen.” De uitnodigingen zijn de deur uit, waarbij we hopen op 12 deelnemende orkesten per dag.
Op drie plekken in de stad treden de orkesten op om de gunst van het publiek. Want het publiek is de jury, dus de toeschouwers moeten ingepakt worden. De winnende orkesten krijgen een kleine geldprijs. “Het is ook geen echte competitie,”, aldus Martin Veurink. “De orkesten zien het spelen op zich al als een beloning. Wie het beste overkomt op het publiek is de winnaar. Die hoeft niet muzikaal het beste te zijn. De sfeer is gemoedelijk.”

Bissingh Blaasorkestenfestival: Ommen op zijn kop

De orkesten spelen op de Markt, het Kerkplein en Varsenerpoort , maar echte podia zijn er niet. De orkesten staan altijd tussen het publiek. Bas legt uit: “De drie locaties waar gespeeld wordt, liggen dicht bij elkaar, het is goed te belopen voor zowel het publiek als de orkesten. Maar ook weer niet zo dicht bij elkaar dat je last hebt van elkaar.” Elk orkest speelt ongeveer een twintig minuten op elke plek en op sommige locaties twee maal.
De sfeer is het allerbelangrijkste, legt de organisatie uit. En met die sfeer zit het wel goed, vindt Adri Blekkenhorst: “Het is één groot feest. Entertainment is een heel belangrijk onderdeel, de interactie met het publiek.” Martin voegt toe: “Dan zit het orkest opeens bij de mensen op schoot. Zelfs met slecht weer is het nog gezellig.” En een goed teken: orkesten komen steeds vaker weer terug bij ons op het festival en sommige zelfs op zowel de zaterdag en de zondag.
Zelf speelt het Flater Pret Orkest ook beide dagen op het festival. Daaruit is het festival namelijk ontstaan. Martin: “Het orkest bestaat ruim 20 jaar. Het festival is begonnen omdat we zoveel mogelijk wilden spelen. We kwamen vaak op blaasorkestendagen, en zo ontstond het idee om het ook zelf te organiseren.” Met de veertien leden speelt het Flater Pret Orkest alle soorten muziek: pop, dixie, jaren 60/70/80, en muziek uit de huidige top 40, kortom van alles. Bas: “We spelen in op het publiek. Soms zitten we met het orkest bij iemand aan tafel en maken we er samen met het publiek een prachtig feest van.

En we spelen alles uit het hoofd: dat maakt het losser.”
“Het is altijd gezellig druk met het Blaasorkestenfestival”, vindt Bas. “Er wordt naar uitgekeken, ook door mensen van buiten Ommen. Het valt net in het laatste weekend van het toeristenseizoen. Ommen is dan echt vol.” De organisatie hoopt u te mogen verwelkomen op één van beide dagen maar het liefst natuurlijk de zaterdag en de zondag. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Volgende evenement: Opening seizoen 2019

Deel dit bericht:

Sponsoren