16
augustus
2017

TENAX - I am YOUP Palingrokerij en Kunst

Palingrokerij Ommer Bissingh 2017 viert 25 jarig jubileum

Het palingroken in Ommen startte in 1992 op de Markt in Ommen en viert dit jaar, op woensdag 16 augustus, haar 25-jarig jubileum. Het is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een onmisbaar evenement in het Overijsselse Ommen. Palingrokers vanuit heel Nederland strijden tijdens het evenement om de Bissinghbokaal. Zij willen de juryleden de beste paling laten proeven. Dit jaar staan er ongeveer twintig palingrokers op de Markt.

‘Palingrokers kunnen niet zomaar meedoen aan dit evenement. Ze moeten voldoen aan strenge wetgeving en aan kunnen tonen dat ze succesvol zijn, dus kwaliteit in huis hebben’, aldus René Kuipers en Ronald Bakker. Beiden zitten, naast Henk Smit, mede-eigenaar van Flater Eten & Drinken, in de commissie van de palingrookwedstrijd. Een jury beoordeelt de paling van de palingrokers, dit jaar zitten in ieder geval Hans Koopmans, voorzitter van de Nederlandse Kampioenschappen Palingroken, uit Vinkeveen en oud-palingroker Jaap Koelewijn uit Spakenburg in de jury.

Foto: Henk Smit, mede-eigenaar van Flater Eten & Drinken, commissielid en hoofdsponsor Palingrokerij Ommer Bissingh 2017.

Foto: Henk Smit, mede-eigenaar van Flater Eten & Drinken, commissielid en hoofdsponsor Palingrokerij Ommer Bissingh 2017.

Flater Eten & Drinken is hoofdsponsor van het evenement. ‘Dat is echt fantastisch hoor. Zij faciliteren dit evenement. We mogen de hele dag de hele zaak gebruiken, van keuken, tot zaal, van bar tot en met de toiletten. De vrijwilligers voelen zich er vrij en thuis. De palingrokers worden al vroeg in de ochtend gastvrij ontvangen met koffie.

‘Dankzij meer budget kunnen we iets extra’s doen. Dat is mooi voor iedereen’

We zijn de Ommer Bissingh dankbaar voor het extra budget dat wij in verband met het 25 jarig jubileum hebben gekregen. ‘We kunnen iets extra’s doen. Dat is mooi voor de bezoekers, voor de palingrokers, eigenlijk voor iedereen’, aldus Ronald Bakker.

Tijdens het palingroken kunnen bezoekers genieten van een muzikaal programma.

De Flagellanten uit Giethoorn, The Amazing Stroopwafels uit Rotterdam en de Bargzangers uit Lemele zullen die dag optreden.

Organisatie palingrookwedstrijd: Ronald Bakker, René Kuipers en Henk Gerrits.

Organisatie palingrookwedstrijd: Ronald Bakker, René Kuipers en Henk Gerrits.

Palingroker Roelof de Vries uit Harlingen doet dit jaar, samen met Doede Postma uit Veenwouden, voor de zesde keer mee aan de palingrokerij. ‘Het is allemaal zo begonnen’, vertelt Roelof. ‘Jaren geleden viste ik samen met Henkie op paling. We kochten een klein uitschuifbaar tonnetje en rookte de paling. De paling smaakte, zo vonden wij, zo fantastisch dat ik besloot om mee te doen met een palingrookwedstrijd in Noord Nederland. Ik was heel benieuwd hoe de paling werd beoordeeld. Met mijn paling won ik de eerste prijs. Dat had ik niet durven dromen. Ik werkte destijds als kok in een restaurant in Harlingen en besloot de gerookte paling op de kaart te zetten en dat werd een groot succes. Momenteel werk ik als chef-kok bij Paviljoen restaurant Badmeester Keimpe in Balk maar de gerookte paling lever in nog steeds in het restaurant in Harlingen. De paling is daar niet meer weg te denken van de kaart.

Palingrokers, Roelof de Vries en Doede Postma, winnaars palingroken 2016. 

Palingrokers, Roelof de Vries en Doede Postma, winnaars palingroken 2016.

‘Palingrookwedstrijd in Ommen onderscheidt zich. Alles tot in de puntjes geregeld’

Ik verheug me er samen met Doede weer op om mee te doen aan de palingrookwedstrijd in Ommen. De palingrookwedstrijd in Ommen onderscheidt zich van andere wedstrijden. Het is een feest om er te zijn. Het hele evenement is tot in de puntjes goed geregeld. Alles wordt verzorgd, we hoeven niets mee te nemen alleen onze rookspullen, dat is geweldig en dit danken we mede aan organisator Ronald Bakker.

Ik weet niet wat het is, maar organiseren zit gewoon in die man, het is bijzonder. Het is trouwens niet alleen maar een wedstrijd. We ontmoeten andere palingrokers, toeristen en bezoekers. We maken er met zijn allen ook in 2017 weer een onvergetelijke dag van.

Vorig jaar wonnen Roelof en Doede in Ommen de eerste prijs. Zij namen de Bissinghbokaal mee naar huis. ‘We zijn trots op de bokaal die nu bij Doede staat. We wisselen af. Als we naar Ommen komen dan nemen we de bokaal natuurlijk mee. We kijken weer uit naar Ommen. Hoe het dit jaar, op woensdag 16 augustus, zal gaan blijft een verrassing, het palingroken blijft een spannend proces, we gaan weer voor de lekkerste’, aldus Roelof de Vries uit Harlingen.

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Meer leest u in de Bissinghkrant en op de facebookpagina van de Palingrokerij


Kunst

De MontMartre dagen. Tevens koopzondag in Ommen

Ommen heeft wel iets met kunst. Niet alleen tijdens de Ommer Bissingh. Kijk maar eens op de website van de stichting Vechtdal Kunsten. Daar is een mooi overzicht te vinden van wat Ommen en omgeving op dit gebied te bieden heeft. Denk aan de panelenroute die er altijd is. Gewoon aan de gevels in hartje Ommen. Mooi initiatief is ook dat op gezette tijden de winkeliers van Ommen hun etalage openstellen voor de kunstenaars uit Ommen. En niet te vergeten de Montmartre dagen.

En dan is er 16 augustus. Op deze Ommer Bissinghdag komt eigenlijk alles samen. Het Kerkplein en Kerkstraat in Bissinghstad Ommen als kloppend hart van de  Vechtdalkunst. Ruim 30 kunstenaars, van allerlei pluimage hebben zich aangemeld en verzamelen rond de Hervormde kerk. En u kunt de meesten aan het werk zien. Bijna vanzelfsprekend is er mogelijkheid om de kunstwerken te bekijken, te bespreken of aan te schaffen.

Sponsoren